Meteen naar de inhoud

100 jaar Willem Schaapkwartier in Arnhem, een vergeten monument?

(Persbericht) Zaterdag 16 september vierden de bewoners van de 28 huizen van het Willem Schaapkwartier samen met hun overburen de 100ste verjaardag van de wijk. De huizen van het Willem Schaapkwartier zijn beter bekend als  “de huizen met de platte daken” aan de Pontanuslaan, St. Nicolailaan en Sickeszlaan in Sonsbeek Noord. Het feest was ook de afronding van het project ‘Toen modern, nu een monument’.

Een aantal bewoners van de wijk heeft in 2021 de stichting ´Middenstandswoning Arnhem´ opgericht, de naam van de coöperatie, waarmee deze huizen in 1923 het licht zagen. De stichting ontplooide onder de naam ‘Toen modern Nu een monument’ activiteiten om aandacht te vestigen op deze parel van de Nieuwe Haagse School. Tot ieders verbazing wordt dit prachtige ontwerp van de hand van architect Willem Schaap vaak over het hoofd gezien. Tijdens de Open Monumentendagen van het vorige jaar is er door het TV programma ‘Binnenstebuiten’ een film opgenomen in één van de huizen (https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wooninspiratie/video/monumentaal-jaren-20-huis-in-arnhem). Tijdens de opening van Open Monumentendag Arnhem dit jaar gaf Barbara Peeters een lezing over architect Willem Schaap in Casa, op 9 en 10 september waren er door de bewoners verzorgde rondleidingen en een demonstratie van een historisch kleuronderzoek. Ook zijn er zijn artikelen en een cahier uitgebracht over de architect, de geschiedenis van de huizen, het exterieur en interieur en de bewoners.

Op 16 september werd, met aandacht voor dit alles, het eeuwfeest gevierd op het centraal liggende plein. In de middag waren er workshops, waaronder het instuderen en presenteren van het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde lied over het Willem Schaapkwartier, schilderen van mooie details van de huizen en kinderspelen begeleidt door MBO-studenten in de naburige voormalige meisjes HBS aan de Apeldoornseweg. Ook vanwege het prachtige weer is tot laat in de avond gegeten en gedronken en geproost op Willem Schaap. “Op de volgende honderd jaar”, werd er geroepen. Door dit project is de bijzondere en blijvende waarde van deze huizen en de wijk ervaren en bevestigd en het wijkgevoel versterkt. Interesse in het Willem Schaapkwartier? Kijk voor meer informatie op www.middenstandswoning.nl