Over ons

Toen modern
Binnenkort vieren de bewoners van een klein woningbouwcomplex, op de zuidflank van de Braamberg in Arnhem, de 100ste verjaardag van hun woningen. Vanwege het grote woningtekort na de Eerste Wereldoorlog wordt de Coöperatieve woningbouwvereniging ‘de Middenstandswoning’ opgericht met als doel 28 woningen te bouwen. De huizen zijn bestemd voor beter gesitueerde gezinnen zoals onderwijzers en het middenkader van de Heidemij. In de jaren twintig van de vorige eeuw is de architectuur van dit complex met zijn platte overstekende daken zeer modern.
Nu een monument
Begin 21ste eeuw werd het complex een Rijksmonument. Door de samenhang tussen het stedenbouwkundig plan en de architectuur, beiden ontwerpen van ingenieur W.F.C. Schaap, heeft het complex een bijzonder hoge kwaliteit. Het is een gaaf voorbeeld van een complex middenstandswoningen in de stijl van de Nieuwe Haagse School.
De architectuur, de tuinen op het sterk geaccidenteerde terrein en de aanleg van de omgeving, het zorgvuldig gedetailleerde interieur, het rijke materiaal- en kleurgebruik en de aantrekkelijke ligging tussen park Sonsbeek en het stadscentrum, maken deze plek zeer geliefd om te wonen. Tot nu toe is dit bijzonder mooie en gave complex onderbelicht gebleven en krijgt het met deze site na een eeuw eindelijk de aandacht die het verdient.


1901
De Woningwet van 1901 stelt eisen aan de bouw van nieuwe woningen wat betreft licht, lucht en ruimte.

1919 – 1923
De overheid stimuleert in deze jaren de woningbouw met een premiestelsel, dat is een vorm van subsidie.

2023
In februari 1923 werden de Middenstandswoningen opgeleverd. Deze huizen zijn dus bijna 100 jaar oud!
De mensen achter het complex

Willem Frederik Carel Schaap
Civiel en bouwkundig ingenieur
Architect van ‘de Middenstandswoning’

Anthonie Numans
Kapitein-intendant
Secretaris van de Arnhemsche Coöperatieve Woningvereniging ‘de Middenstandswoning’

Den Boon & van der Meijden
Aannemer van ‘de Middenstandswoning’