Tijdens de rondleidingen op de Open Monumentendagen door het Willem Schaapkwartier kunt u een demonstratie zien van een kleuronderzoek door Lise Wolfert en Iris Broersma bij een van de woningen in deze wijk. De kleurenonderzoekers zijn specialist op het gebied van restauratie en onderzoek van historische interieurs.
Benieuwd hoe een onderzoeker te werk gaat? Kom dan kijken en reserveer een van de rondleidingen tijdens de Open Monumentendag in deze wijk in Arnhem!
Vraagt u zich ook weleens af welke kleur Willem Schaap bedacht voor uw woning? Zouden de balkons inderdaad licht van kleur zijn geweest zoals op de oude zwart-wit foto’s te zien is?
In 1923 bepaalde Willem Schaap tijdens het ontwerpen van het woningcomplex de materialen en het kleurenpalet. In het interieur zijn de tegels van de schouwen de de enige kleuren die bekend zijn. Naar het schilderwerk kunnen we alleen gissen. Na een eeuw zijn de originele kleuren van het houtwerk verdwenen onder vele verflagen, die zijn aangebracht onder invloed van de mode en door het ontbreken van de kennis van de oorspronkelijke kleur.
Tijdens het onderzoek proberen we het oorspronkelijke kleurenpalet bloot te leggen. Na afronding van dit onderzoek zal een digitale reconstructie gemaakt worden van het kleurbeeld van 1923 van de onderzochte woningen aan de Sint Nicolailaan. Deze reconstructie zal de andere bewoners misschien inspireren om hun woning weer de historische kleuren te geven. In de toekomst zullen de huizen dan weer hun originele samenhang terugkrijgen. En de authenticiteit van het ontwerp van Schaap zal herleven.
Deze kleine tuinwijk is een parel van de Nieuwe Haagse School. Ze verdient het om, net als andere belangrijke gebouwen in de omgeving van Sonsbeekkwartier Noord, weer te stralen. Door haar architectuur, maar ook door haar kleuren.
Open Monumentendag 9 en 10 september. Rondleidingen van 45 minuten door het Willem Schaapkwartier om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Voor meer informatie en reserveren: https://www.openmonumentendagarnhem.nl/monument/speuren-naar-oude-kleuren-demonstratie-van-kleurhistorisch-onderzoek